Butlletí informatiu del Centre d'Estudis Demogràfics


Núm 97. Octubre 2015

ANNA CABRÉ
GUARDONADA AMB EL 7è MEMORIAL FRANCESC CANDEL 2014


Enhorabona Anna!!


El Patronat de la Fundació Paco Candel ha atorgat el guardó del 7è Memorial Francesc Candel 2014, en l’àmbit social, a Anna Cabré.

A més d’Anna Cabré, han estat guardonats Jaume Cristau i Josep Mut, en l’Àmbit Cultural i l’Escola SEAT, en l’Àmbit de Comunicació.


Guardó Francesc Candel


L'acte d'entrega dels guardons del 7è Memorial Francesc Candel 2014 serà presidit per l’Hble. Sra. Neus Munté, Vicepresidenta i Consellera de Benestar Social i Familia de la Generalitat de Catalunya i intervindran, Neus Bonet (Degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya) i Pere Baltà (President de la Fundació Paco Candel).

L’entrega dels guardons tindrà lloc el dia 7 d’octubre de 2015 a les 19:00 hores, al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya, 10), a Barcelona.

Si voleu assistir-hi, podeu posar-vos en contacte amb la Fundació Paco Candel, per telèfon (93 4324560), o per mail (info@fundaciocandel.org)


Tothom hi serà benvingut!!
AMPLIACIÓ DE L’EDAT I DEL TERMINI PER PRESENTAR-SE
A LA PLAÇA D’AJUDANT DOCUMENTALISTA DEL CED


El nou període per presentar les sol·licituds s'amplia fins el dia 15 d'octubre de 2015.


Biblioteca i Centre de Documentació del Centre d'Estudis Demogràfics

El Centre d’Estudis Demogràfics ofereix una plaça d’ajudant documentalista per al seu Servei de Biblioteca i Centre de Documentació, l'única biblioteca d’Espanya especialitzada en demografia i estudis de població.


ATENCIÓ!!!

- S’amplia l’edat màxima d’accés al Sistema Nacional de la Garantía Juvenil, fins als menors de 30 anys (BOE número 181 de 30 de juliol de 2015).

- El període per presentar les sol·licituds al CED s’amplia fins al 15 d’octubre de 2015.Més informació de l’oferta laboral en el següent enllaç.
JA PODEU ENVIAR PROPOSTES A LA
SESSIÓ 5.5 "EL CAMPO DEMOGRÁFICO TRANSATLÁNTICO",
CEISAL 2016

Termini per enviar les propostes: abans del 30 d’octubre de 2015.


Andreu Domingo (Centre d’Estudis Demogràfics) i Victoria Prieto (Universidad de la República-Uruguai), coordinadors de la sessió 5.5 “El Campo Demográfico Transatlántico” del proper Congrés CEISAL 2016, els conviden a enviar propostes de ponències a través del portal web del congrés. + info


El VIII Congreso CEISAL "Tiempos poshegemónicos: sociedad, cultura y política en América Latina", organitzat pel Consejo Europeo de Investigaciones Sociales de América Latina (CEISAL) i per l’Instituto de Iberoamérica de la Univesidad de Salamanca, es celebrarà a Salamanca (Espanya), del 28 de juny a l’1 de juliol de 2016.
“VEUS VALENCIANES”
LES ENQUESTES ESTARAN DISPONIBLES EL PROPER 9 D'OCTUBRE


Les enquestes estaran disponibles el proper 9 d'octubre!!!

Ets immigrat valencià i vius a Catalunya?
Ets descendents d’immigrats valencians a Catalunya?

Vols PARTICIPAR en el projecte “Veus Valencianes”?

És molt fàcil!!!

Només has d’omplir una de les dues enquestes on-line
(no et prendrà més de 15 minuts)!! 
 


Vídeo
promocional del projecte


NÚRIA CALDUCH I GERARD MAYOR
DUES NOVES INCORPORACIONS AL CED

Benvinguts!!!Núria Calduch            
 
Núria Calduch és llicenciada en Ciències Actuarials i Financeres per la Universitat de Barcelona i Doctora en Ciències de la Vida per The Technical University of Denmark (Dinamarca). És especialista en models teòrics demogràfics i biodemografia.

S’incorpora en el projecte de recerca “¿Con quién viviré y quién me cuidará? Determinantes actuales y futuros de las pautas de convivencia y de dependencia de la población mayor” co-dirigit per Daniel Devolder i Jeroen Spijker (Ministerio de Economía y Competitividad, CSO2014-60113-R), en el que treballarà en la construcció d'indicadors alternatius d'envelliment i en l'estimació de la disponibilitat de familiars per a la cura de les persones grans.
Gerard Mayor            
 
Gerard Mayor, alumne del Grau de Ciències Econòmiques de la UAB, entra a l’Àrea d’Administració i Serveis del Centre d'Estudis Demogràfics.

ESTADA AL CED
Mariona Lozano, investigadora postdoctoral     
Mariona Lozano               

Mariona Lozano Riera, Doctora en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona-UAB, inicia una estada postdoctoral en el CED que es perllongarà fins a finals de juliol de 2016.

Mariona Lozano és llicenciada en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona-UAB i ha cursat el Màster en European Social Policy and Labour Studies a la Universitat de Warwick (Regne Unit) i a la UAB.

Els seus principals àmbits de recerca són: l'anàlisi sociològica de les migracions internacionals, les desigualtats de gènere i la segmentació del mercat laboral.
 
PARTICIPACIÓ EN TROBADES CIENTÍFIQUES


       20.10.2015

Seminari Internacional
“El impacto socio-demográfico de la longevidad:
evolución y características emergente de la población en edad avanzada”


Organitza: Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED)
Lloc: Dirección General del Instituto de Mayores y Servicios Sociales (IMSERSO). Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Madrid
Web

Convidat expert:

Jeroen Spijker
, participa en el debat de les sessions:

S.1: Longevity: Evolution and Characteristics
S.2: Gender Differences in Longevity and Health
S.3: Disability-Free Life Expectancy
S.4: Cost-Long-Term Care and Support
       21.10.2015-22.10.2015

Jornada
“El futuro de las estadísticas demográficas del INE y el Censo de Población de 2021”Organitza: Instituto Nacional de Estadística (INE); Asociación de Demografía Histórica (ADEH); Centro de Ciencias Humanas y Sociales del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Lloc: Sala d’Actes. Centro de Ciencias Humanas y Sociales del CSIC (Albasanz, 26-28), Madrid
Web


Moderador:
    - Albert Esteve.- S.1: El reto de las estadísticas demográficas para 2021: un censo basado en datos administrativos.

Ponències:
S.3.- ¿Cómo medir cuántas viviendas principales, secundarias y vacías hay en España?
    - Juan A. Módenes.- Asociar información sociodemográfica a la vivienda en un escenario de integración de
      fuentes estadísticas.

S.5.- La necesidad de disponer de información sobre la fecundidad
    - Daniel Devolder; Joaquín Recaño.- El censo como instrumento estadístico único para el estudio
      contextualizado de la fecundidad y la mejora de las estadísticas vitales.

S.7.- Estadísticas de Migraciones       
    - Andreu Domingo.- Movimientos migratorios y visibilidad estadística de comunidades transnacionales.

S.8.- Reutilización de Datos Administrativos y otras operaciones estadísticas
    - Albert Esteve.- Las fuentes para la demografía no ahogan la sed.
       28.10.2015-30.10.2015

XXIV Congreso de la Asociación de Geógrafos Españoles
"Análisis espacial y representación geogràfica: innovación y aplicación"
Organitza: Asociación de Geógrafos Españoles (AGE); Departament de Geografia i Ordenació del Territori, Universitat de Saragossa
Lloc: “Etopía”, Centre d’Art i Tecnologia, Saragossa
Web


Pòster:

- Juan Galeano; Jordi Bayona.- Segregación territorial y transformación del espacio residencial al inicio del siglo XXI: el caso del Área Metropolitana de Barcelona.
       30.10.2015

4th International Workshop on the "Socio-Economics of Ageing"
Organitza: Instituto Superior de Economia e Gestão (ISEG), Lisbon School of Economics and Management
Lloc: Lisbon School of Economics and Management ISEG, Lisboa (Portugal)
Web


Presentació:

- Jeroen Spijker; Pilar Zueras.- The changing profile of caregivers of elderly in Spain since 1999.

PARTICIPACIÓ EN ALTRES ACTIVITATS

02.10.2015

Juan A. Módenes participa a la Jornada “Encuentros Vivienda”, organitzada pel Grup de Recerca Consolidat “Creativitat, innovació i transformació urbana” (CRIT, UB), la Universitat de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Casa de la Caritat (Montealegre, 7), Barcelona, 11:00-19:00h.


05.10.2015

Andreu Domingo imparteix la conferència “De Fortaleza a balsa. Crisis migratoria y política comunitaria”. Foro Jaén de Opinión y Debate. Hotel Condestable Iranzo (Paseo de la Estación, 32), Jaén, 20:30h. Web


06.10.2015

Andreu Domingo imparteix la conferència “Crisis migratorias y demografía. La vision europea y la política del peluche", acte organitzat pel Departament de Geografia de la Universidad de Jaén i el Colegio Mayor Domingo Savio. Sala d'Actes del Colegio Mayor Domingo Savio (Campus Las Lagunillas), Jaén, 19:00h.


07.10.2015

Anna Cabré imparteix la conferència “Creixement demogràfic i transformacions socials als segles XVIII a XX” en el marc de la sessió inaugural del curs “El Vallès: de la societat agrària a la societat industrial”. Curs organitzat per la CORE en Patrimoni Cultural de la UAB i els Centres d’Estudis del Vallès. Sala d'Actes de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB. Bellaterra, 16:30h. Programa


08.10.2015

Albert Esteve, Joana M. Pujadas i Miquel Valls imparteixen la sessió “Vols entrar (a) la història? Participa en la transcripció digital de l’Arxiu Parroquial de Sant Climent de Llobregat”. La sessió s’integra en el projecte “El tratamiento digital de las fuentes históricas locales. Tres experimentos en "crowdsourcing" y acceso fácil”, co-dirigit per Anna Cabré i Joana M. Pujadas i està finançat pel Ministerio de Economía y Competitividad. L’activitat es realitzarà en el Casal de Cultura de Sant Climent de Llobregat (Barcelona), a les 20:00h. Web


12.10.2015

Albert Esteve imparteix el Seminari “The rise of unmarried cohabitation in the Americas: geo-historical legacies and new trends”. Carlo F. Dondena Centre for Research on Social Dynamics & Public Policy, Milà (Itàlia), 12:45h.


14.10.2015

Anna Cabré imparteix la conferència "Disposem-nos a viure cent anys!" a l’Aula de Formació Continuada per a Persones Grans del Lluçanès, del Consorci del Lluçanès, amb el suport d'AFOPA (Agrupació d'Aules de Formació Permanent per a la Gent Gran de Catalunya). Prats de Lluçanès, 18:00h.

ACTES JA REALITZATS
David Reher va participar
en el Cicle de Conferències del CEDDavid Reher impartint la conferència en el CED

L’1 d’octubre, David S. Reher, Catedràtic de la Universidad Complutense de Madrid (UCM)i Investigador-Coordinador del Grup d'Estudis "Población y Sociedad" (GEPS), del Departament de Sociologia II (Ecologia Humana i Població) de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UCM, va impartir la conferència “Agency in Fertility Decisions in Western Europe during the Demographic Transition”.Sessió de formació de voluntaris pel projecte "EINES"

El 30 de setembre, Joana M. Pujadas i Miquel Valls van impartir una de les sessions de “Formació de voluntaris” que s'han programat en el marc del projecte RecerCaixa “Eines i procediments per a la informatització massiva de les fonts històriques de població”, projecte co-dirigit per Josep Lladós (CVC) i Albert Esteve i Anna Cabré (CED). Arxiu Comarcal de Sant Feliu de Llobregat, 19:30h.
J.M. Pujadas i M. Valls, a l’Arxiu Comarcal de Sant Feliu de Llobregat
PUBLICACIONS


Capítols de llibre:
      
MIRET, Pau (2015). “Changing fertility patterns in Spain: later timing and increasing infertility”. GAS AIXENDRI, Montserrat; CAVALLOTTI, Rita (Eds.). Family and sustainable development. Barcelona: Thomson Reuters-Aranzadi. Colección: DUO Estudios Aranzadi: 95-123 (ISBN: 978-84-9098-572-4).
 
 

      
VILLAVICENCIO, Francisco; JORDÀ, Joan Pau; PUJADAS-MORA, Joana M. (2015). “Reconstructing Lifespans Through Historical Marriage Records of Barcelona from the Sixteenth and Seventeenth Centuries”. BLOOTHOOFT, Gerrit; CHRISTEN, Peter; MANDEMAKERS, Kees; SCHRAAGEN, Marijn (Eds). Population Reconstruction. Switzerland: Springer International Publishing: 199-216 (ISBN 978-3-319-19883-5).
 
 


Actes de Congressos:
      GARCÍA CASTAÑO, F.J.; MEGÍAS MEGÍAS,
A.; ORTEGA TORRES, J. (Eds.). Actas del
VIII Congreso sobre Migraciones Interna-
cionales en España (Granada, 16-18
de septiembre de 2015)
. Granada:
Instituto de Migraciones (on line).
- ACHEBAK, Hicham; BAYONA, Jordi (CED/UB).- Asentamiento territorial y diversidad de la población marroquí en España (Simposio 07: 3-17).

- SINGH, Nachatter; GALEANO, Juan.- Concentration and Diversity of South Asian Population in Spain (Simposio 07: 18-35).

- BAYONA, Jordi; AJENJO, Marc.- La exposición a la diversidad en la movilidad habitual: un análisis de la Región Metropolitana de Barcelona (Simposio 07: 72-85).

- BUENO, Xiana (Universitat de Harvard); DOMINGO, Andreu.- Miedos y esperanzas sobre la gestión local de la interculturalidad: el discurso de los técnicos municipales de inmigración en España (Simposio 07: 98-109).

- TREVIÑO, Rocío; MIRET, Pau.- Vulnerabilidad, inmigración y complejidad familiar en España (Simposio 07: 165-180).

- MIRET, Pau; ZUERAS, Pilar.- Competencias según terreno de juego: nivel de lectura y matemáticas de la población nativa versus la inmigrante, una fotografía tomada en 2012 en países de la OCDE (Simposio 10: 3-14).

- DOMÍNGUEZ-RODRÍGUEZ, Antía; BLANES, Amand; MIRET, Pau.- Características socio demográficas de la percepción de la salud: población inmigrante y población autóctona (Simposio 25: 12-23).

- THIERS, Jenniffer (UB); BAYONA, Jordi (CED/UB); PUJADAS, Isabel (UB).- Inmigración extranjera, concentración territorial y movilidad residencial: un análisis de las dinámicas recientes en la ciudad de Barcelona en base al Censo de 2011 (Simposio 31: 53-66).

- PITARCH, Kenneth; BLANES, Amand.- Emigracion internacional valenciana: una aproximacion sociodemogràfica (Simposio 33: 35-48).

- VIDAL-COSO, Elena (Universitat de Ginebra, Suïssa); ORTEGA-RIVERA, Enrique.- From ‘Old’ to ‘New’ Southern European migrants in Switzerland (Simposio 33: 63-86).
 


Articles:
      
 
MITJANS DE COMUNICACIÓ

Premsa:
Cristian Segura (04.09.2015). “La fructífera connexió argentina a Catalunya”. El País.
Andreu Domingo: “Es va establir un primer pont migratori caracteritzat per la selecció d'alta qualificació, que més tard, a finals del segle XX, però sobretot arran del corralito, es va reactivar”.

Óscar Granados (19.09.2015). “Divisas para paliar la crisis ibérica”. El País.
Andreu Domingo: “El dinero que se recibe contribuye a los ingresos familiares y ayuda a capear el temporal económico”.


Marina Alías (06.09.2015). “La recuperación no convence: los 'cerebros' fugados prefieren seguir en el extranjero”. Vozpópuli Digital S.A.
Andreu Domingo: "En el último año las entradas de españoles han aumentado, pero las salidas siguen creciendo, con lo cual el argumento de que el aumento se deba a la mejora de las condiciones económicas parece poco convincente".
 


Blog:

      
VidaCaixa Blog (27.07.2015):
Jeroen Spijker: “El actual sistema de pensiones público no será suficiente para mantener una calidad de vida adecuada en el futuro”.
 
Si voleu deixar de rebre aquest butlletí envieu un correu electrònic a l'adreça registre@ced.uab.es indicant la vostra adreça de correu. Igualment podeu utilitzar aquesta adreça per fer-nos arribar informació sobre actes, jornades, etc de caire demogràfic.