Butlletí informatiu del Centre d'Estudis Demogràfics


Núm 98. Novembre 2015

ANNA CABRÉ
GUARDONADA AMB EL 7è MEMORIAL FRANCESC CANDEL 2014


El passat 7 d’octubre Anna Cabré va rebre el guardó del 7è Memorial Francesc Candel 2014, en l’àmbit social, atorgat pel Patronat de la Fundació Paco Candel, pel reconeixement a la seva brillant tasca pedagògica i per ser un referent de la investigació de les onades migratòries arribades a Catalunya durant els darrers segles.Anna Cabré amb l’escultura de Ferran Soriano
i la litografia de Joan-Pere Viladecans


L’acte, presidit per Neus Munté, Vicepresidenta i Consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, va comptar amb les intervencions de: Jordi Navarro del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Pere Baltà, President de la Fundació Paco Candel; i la dels guardonats, Anna Cabré, en l’àmbit social, els músics Jaume Cristau i Josep Mut, en l’àmbit cultural, i l’Escola SEAT de La Marina de Sants, en l’àmbit de la comunicació, representada per la directora i un grup de mestres.

A tots ells, enhorabona!Anna Cabré amb els altres guardonats i els membres del Patronat de la FundacióAl final de l’Acte, Anna Cabré amb companys del CED, de la UAB i del CVCEl Guardó en els mitjans de comunicació:

- (07.10.2015). “Anna Cabré, Josep Mut, Jaume Cristau i l'Escola SEAT, Premis Candel 2015". La Vanguardia.

- (07.10.2015). “El 7è Memorial Candel premia Anna Cabré, Josep Mut i Jaume Cristau i l’escola SEAT”. VilaWeb.

- (08.10.2015). “L’entrega dels 7è Memorial Candel reivindica el llegat de l’escriptor”. Revista Tornaveu. Associacionisme i Cultura.

- (09.10.2015). “L’escola SEAT guardonada amb el Setè Memorial Francesc Candel”. La Marina Digital. Mitjans de Comunicació dels Barris de La Marina.

JUAN GALEANO I JORDI BAYONA, PREMIATS EN EL
XXIV CONGRESO DE LA ASOCIACIÓN DE GEÓGRAFOS ESPAÑOLES


El pòster “Segregación territorial y transformación del espacio residencial al inicio del siglo XXI: el caso del Área Metropolitana de Barcelona”, presentat per Juan Galeano i Jordi Bayona al XXIV Congreso de la Asociación de Geógrafos Españoles ha estat premiat com a millor pòster de la línia temàtica “Análisis espacial y representación geográfica: innovación y aplicación en la ordenación y gestión del territorio”.

Felicitats pel premi!

   
Pòster
            Versió en article

La XXIV edició del Congrés, que es va celebrar a Saragossa del 28 al 30 d’octubre de 2015, portava per lema “Análisis espacial y representación geográfica: innovación y aplicación”.


Aportacions al XXIV Congrés de l’AGE:

De la RIBA, Juan; IBARRA, Paloma; MONTORIO, Raquel; RODRIGUES, Marcos (Eds.). Análisis especial y representación geogràfica: innovación y aplicación. Actas del XXIV Congreso de la Asociación de Geógrafos Españoles. Departamento de Geografía y Ordenación del Territorio, Universidad de Zaragoza, Asociación de Geógrafos Españoles (ISBN: 978-84-92522-95-8).
JORDI GUMÀ INICIA UNA ESTADA
AL MAX PLANCK INSTITUTE FOR DEMOGRAPHIC RESEARCH

    
    Jordi Gumà


Jordi Gumà Lao inicia una estada al Max Planck Institute for Demographic Research, a Rostock (Alemanya).

Durant la seva estada, que es perllongarà fins el 29 de febrer de 2016, desenvoluparà el projecte "Desigualdades de género y desigualdades en salud en España: un estudio comparativo", en el marc del grup de recerca "Gender gaps in health and survival" dirigit per Anna Oksuzyan.


 
ESTADA AL CED


Jenny Alejandra García Arias

És Llicenciada en Sociologia per la Universidad Católica Andrés Bello de Caracas (Veneçuela) i Màster en Demografia per la Universitat Federal de Minas Gerais de Belo Horizonte (Brasil). El passat curs 2014-2015 va estudiar a l’European Doctoral School of Demography (EDSD) a la Warsaw School of Economics (Varsòvia, Polònia).

La seva estada al CED, del 30 de novembre al 4 de desembre, s’inscriu en el marc del projecte Inclusive Growth Research Infrastructure Diffusion (InGRID).

CICLE DE CONFERÈNCIES DEL CED

Lloc: Sala Àngels Torrents, CED

Hora: 12:30    Mariona Lozano 
19.11.2015

Mariona Lozano Riera, Doctora en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment, investigadora visitant al Centre d'Estudis Demogràfics.


Conferència.- La interconnexió entre el mercat de treball i la divisió del treball domèstic: la permanent desigualtat de gènere.
 

 
DOCTORAT EN DEMOGRAFIA
Lectura de la Tesi Doctoral de Carles Millàs

    Carles Millàs


20.11.2015

Doctorant: Carles Millàs Castellví

Títol de la Tesi:
Aproximació a l'estudi de les migracions històriques a escala municipal: Olesa de Montserrat, 1581-1930

Direcció: Joaquín Recaño

Tribunal:
   President: Llorenç Ferrer i Alós (Universitat de Barcelona)
   Secretària: Joana M. Pujadas Mora (CED/UAB)
   Vocal: Maria Josep Vilalta i Escobar (Universitat de Lleida)
   Suplents: José A. Salas Ausens (Universitat de Saragossa);
                   Carles Simó i Noguera (Universitat de València)

Lloc: Sala Àngels Torrents, CED

Hora: 11:00
 
 Curs
Mètodes d’anàlisi qualitativa: Atlas.ti i les seves aplicacions

El Centre d’Estudis Demogràfics, amb el suport del Departament de Geografia de la UAB, ha organitzat el curs “Mètodes d’anàlisi qualitativa: Atlas.ti i les seves aplicacions”, adreçat als doctorands/es del Programa de Doctorat en Demografia de la UAB i als investigadors del Centre d’Estudis Demogràfics (CED).

El curs, impartit pel professor Joan Miquel Verd Pericàs, del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, es realitzarà a l’Aula d’Informàtica del CED, de 10 a 14 hores, els dies 18 i 25 de novembre i 2, 9 i 16 de desembre de 2015.

PARTICIPACIÓ EN TROBADES CIENTÍFIQUES


       18.11.2015

Seminario
“Los cuidados informales en el entorno familiar y social de las personas mayores.
Oportunidades y retos”


Organitza: Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED); Dirección General del Instituto de Mayores y Servicios Sociales (IMSERSO)
Lloc: IMSERSO (Avda. de la Ilustración, s/n, cantonada Ginzo de Limia 58), Madrid
Web

Ponència:

Amand Blanes
.- La evolución de la heterogeneidad social de los grupos y generaciones implicados en los cuidados.
       18.11.2015-20.11.2015

Chaire Quetelet 2015
"Démographie locale Relations entre population, lieu de résidence et politiques publiques"Organitza: Centre de Recherche en Démographie (DEMO) de l’Université Catholique de Louvain; Institut Wallon de l’Évaluation, de la Prospectives et de la Statistique (IWEPS) de la Regió Valona
Lloc: Centre de Recherche en Démographie, Université Catholique de Louvain, Louvain-la-Neuve (Bèlgica)
Web


Comunicació:

    - Juan Galeano; Jordi Bayona.- International migration and demographic change in the metropolitan area of Barcelona: A demo-spatial analysis at the census tracts level.

PARTICIPACIÓ EN ALTRES ACTIVITATS

04.11.2015

Andreu Domingo participa en la Tertúlia “Catalunya al mirall de la immigració”, organitzada pel Centre Cristianisme i Justícia (CiJ) i la Fundació Migra Studium. Fundació Migra Studium (Roger de Llúria, 13), Barcelona, 18:30h.


06.11.2015

Andreu Domingo participa a la taula rodona "El factor humà, cabdal per a Catalunya”, de la Jornada “El capital de Catalunya des d’una perspectiva econòmica: suficiències i mancances” organitzada pel Col·legi d’Economistes de Catalunya. Hotel Crowne Plaza Barcelona Fira Center (Av. De Rius i Taulet, 1-3), Barcelona.


10.11.2015

Andreu Domingo imparteix la sessió “Cartografía del infierno zombi. Geografías distópicas del siglo XXI”, en el marc de l’assignatura de “Ciutat i espais metropolitans” (Professor: Ángel Cebollada) del Màster en Estudis Territorials i de la Població. Aula Enric Lluch (B9/1058). Departament de Geografia de la UAB, Bellaterra, 16:00-18:00h.


13.11.2015

Juan A. Módenes imparteix la conferència “Població urbana i territori” pels estudiants del Màster Universitari en Arquitectura. Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (Diagonal, 649), Barcelona, 14:30h.


13.11.2015

Albert Esteve és ponent a la “Jornada Informativa H2020: Financiar la investigación en Ciencias Sociales y Humanidades”, a on exposarà la seva experiència com a beneficiari del projecte ERC_Starting Grant “Towards a Unified Analysis of World Population: Family Patterns in Multilevel Perspective-WORLDFAM”. La Jornada, organitzada per la Red de Universidades Valencianas para el fomento de la Investigación, el Desarrollo y la Innovación (RUVID) es celebra a la Universitat Politècnica de València, Ciudad Politécnica de la Innovación, Edifici 8B (“Cubo Azul”), 3ª planta, Auditori, València.


18.11.2015

Andreu Domingo, juntament amb Eduardo Santiago (membre de SOS Racisme a Catalunya), participen a la conferència “Globalització i migracions: de qui és el món?” en el marc del Cicle de Xerrades “Globalització, el govern dels mercats. Com recuperar la sobirania popular?". L’acte està organitzat per ATTAC. Centre Cívic “La Sedeta” (Carrer de Sicília, 321), Barcelona, 19:00-21:00h.


25.11.2015

Juan Galeano imparteix la sessió “Aumento de la diversidad población y descenso de la segregación residencial en España antes y durante la crisis económica (2000-2014): una aproximación demo-espacial” als alumnes de l’assignatura “Processos Migratoris” (Professora: Cristina López) del Grau en Sociologia de la Universitat de Barcelona.


26.11.2015

Pilar Zueras imparteix la conferència "Envejecimiento y cambio sociodemográfico" en el marc del “Màster en Atenció Integral i Centrada en la Persona en Àmbits d'Envelliment i Discapacitat” que organitza la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, amb la col·laboració de la Universitat de Deusto. Vic, 19:00h.


30.11.2015

Pau Miret participa a la presentació del llibre “Family and Sustainable Development” editat per Montserrat Gas (directora de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família de la Universitat Internacional de Catalunya-UIC) i Rita Cavalotti (sots-directora de recerca). Pau Miret és autor del capítol “Changing fertility patterns in Spain: later timing and increasing infertility”. L’acte tindrà lloc a l’Aula Jardí de la UIC, Campus de Barcelona, 19:00h.

NOTÍCIES
EURAXESS - Researchers in Motion


Des del passat 25 de juny, el Centre d’Estudis Demogràfics forma part de la xarxa europea de mobilitat d’investigadors i investigadores Euraxess.

Euraxess s’emmarca en l’estratègia europea de mobilitat dels investigadors dins l’Espai Europeu de Recerca (ERA), amb l’objectiu de facilitar la construcció d'un mercat de treball europeu comú, donant suport a la mobilitat i al desenvolupament professional dels investigadors a Europa.

La xarxa es vehicula a través de coordinadors estatals Bridgehead Organisations (representats a Espanya per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología-FECYT) i centres de serveis locals (a Catalunya, l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca-AGAUR) que donen suport als centres de recerca adherits, proveint d’informació sobre les oportunitats de treball en l’àrea de recerca, els procediments, les reglamentacions així com altres aspectes administratius i culturals de cada país. + infoDia Mundial de l’Estadística 2015


El 20 d’octubre de 2015, Anna Cabré i Amand Blanes participaren a l’Acte commemoratiu del Dia Mundial de l’Estadística convocat per Nacions Unides i organitzat, a Barcelona, per l’Institut d’Estadística de Catalunya i la Societat Catalana d’Estadística.

En el marc d’aquesta celebració, l’Idescat ha presentat el Manifest de les dades, un Manifest que té com a objectiu promoure la utilització correcta de les dades, amb total respecte a la privacitat i confidencialitat de les dades personals.

Fins el 20 d’octubre de 2015, s’havien adherit al Manifest de les dades la Societat Catalana d’Estadística i deu organismes més, entre ells, el Centre d’Estudis Demogràfics. + infoEuropa Press (20.10.2015). “El Idescat promueve la privacidad de los datos en el Día Mundial de la Estadística”. El Periódico.

“Al manifiesto se han adherido la Societat Catalana d'Estadística y diez organismos más, como la Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, el Centre d'Estudis Demogràfics, el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental y la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, entre otros”.


“Veus valencianes”


    Vídeo promocional del projecte


“Veus valencianes” s’ha sumat als projectes de l'Oficina de Ciència Ciutadana, oficina que actua com a garant i aglutinador de la ciència ciutadana que es porta a terme a Barcelona i rodalia.

El projecte de Ciència Ciutadana "Veus valencianes", co-dirigit per Andreu Domingo i Amand Blanes del Centre d'Estudis Demogràfics i en el que també participa Kenneth Pitarch, analitza les migracions de valencians a Catalunya i la població valenciana i els seus descendents que actualment hi resideixen. L’objectiu del projecte és el de crear un “Arxiu de la memòria valenciana a Catalunya”. + info- (30.10.2015). “La ciència ciutadana agafa força a Barcelona”. Bcnlab.


“Les noves incorporacions han estat els projectes Saca la llengua (Centre de Regulació Genòmica), iSpex/BCN Respira (Institut de Ciències Fotòniques), Bioblitz BCN (Museu de Ciències Naturals), Veus valencianes (Centre d’Estudis Demogràfics) i City-Sense (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental)”.

ACTES JA REALITZATS
Curs d’anàlisi de dades espaials


Del 5 al 8 d’octubre, el professor Virgilio Gómez Rubio de la Universitat de Castella-La Manxa, va impartir el Curs d’anàlisi de dades espaials. El Curs, organitzat en el marc del Doctorat en Demografia, va reunir a uns 20 participants, entre alumnes del Doctorat i investigadors del CED.El professor Virgilio Gómez Rubio amb els participants al curs


Sessió
“Vols entrar (a) la història? Participa en la transcripció digital
de l’Arxiu Parroquial de Sant Climent de Llobregat”

El 8 d’octubre, Albert Esteve, Joana M. Pujadas i Miquel Valls impartiren la sessió “Vols entrar (a) la història? Participa en la transcripció digital de l’Arxiu Parroquial de Sant Climent de Llobregat”, una sessió orientada a explicar el projecte “El tratamiento digital de las fuentes históricas locales. Tres experimentos en "crowdsourcing" y acceso fácil”, projecte finançat pel Ministerio de Economía y Competitividad, co-dirigit per Anna Cabré i Joana M. Pujadas.

A partir d’aquesta presentació, es vol també motivar a la ciutadania, que vulgui participar en aquest projecte, pioner de recuperació digital de les fonts històriques, a fer-se voluntari per a transcriure les dades de l’Arxiu Parroquial de Sant Climent.

Albert Esteve va remarcar la importància i la transcendència social d’aquest projecte i Joana Maria Pujadas i Miquel Valls van realitzar una presentació més tècnica, orientada als voluntaris, explicant com funciona el procés de transcripció.

L’activitat es va realitzar al Casal de Cultura de Sant Climent de Llobregat.


Presentacions d’Albert Esteve i Joana M. Pujadas


Conferència
“La gent de Sant Feliu de Llobregat, dedicada als oficis i a la indústria,
a través dels padrons municipals d’habitants”


El 27 d’octubre, en el marc de la II Setmana del Patrimoni de Sant Feliu de Llobregat, Anna Cabré (CED) i Josep Lladós (CVC) van impartir la conferència “La gent de Sant Feliu de Llobregat, dedicada als oficis i a la indústria, a través dels padrons municipals d’habitants”.


Anna Cabré i Josep Lladós

La transcripció, informatització i anàlisi de les dades dels padrons de Sant Feliu de Llobregat forma part del projecte EINES: eines i procediments per a la informatització massiva de les fonts històriques de població (RecerCaixa2014). Durant la conferència s’exposaren alguns dels resultats obtinguts per al municipi: l’evolució de la població; l’activitat econòmica al 1889; els noms més habituals dels homes i dones de Sant Feliu; la mitjana de persones per llar, entre altres.

Acompanyaren als ponents, Joana M. Pujadas i Miquel Valls, investigadors del projecte EINES, i alguns dels voluntaris implicats en la transcripció dels padrons. Galeria d'imatgesAssistents a la conferènciaMarta Lacima (28.10.2015). “Quines eren les professions dels santfeliuencs l’any 1889? El projecte Eines està estudiant els padrons antics de la ciutat i ja s’han presentat els primers resultats”. fetaSantfeliu. Cooperativa de comunicació – diari digital
PUBLICACIONS


Capítols de llibre:

      
MIRET, Pau (2015). “Desigualtats en el desenvolupament de les competències al llarg de la vida”. CAPSADA, Queralt; Òscar Valiente (Coord.); CALERO, Jorge; CHOI, Álvaro; MIRET, Pau; SCANDURRA, Rosario (2015). Els reptes en matèria de competències de la població adulta. Una comparativa internacional a partir de les dades PIAAC. Barcelona: Fundació Jaume Bofill. Col·lecció Polítiques, 83, pp. 89-164 (ISBN: 978-84-944046-7-2).
 
 

      
DOMÍNGUEZ PÉREZ, Marta; LÓPEZ VILLANUEVA, Cristina (Coords.) Barcelona y Madrid: Procesos urbanos y dinámicas sociales. Madrid: Editorial Síntesis (ISBN: 978-84-907722-5-6).


Capítols:
PUJADAS, Isabel; BAYONA, Jordi. "Las migraciones residenciales en las regiones metropolitanas de Barcelona y Madrid”, pp. 43-70.

BAYONA, Jordi; RUBIALES, Miguel. "La inmigración internacional en Barcelona, Madrid y sus respectivas metrópolis", pp. 107-130.
 
 


Actes de Congressos:

      

GALEANO, Juan; BAYONA, Jordi (2015). “Segregación territorial y transformación del espacio residencial al inicio del siglo XXI: el caso del Área Metropolitana de Barcelona”. De la RIBA, Juan; IBARRA, Paloma; MONTORIO, Raquel; RODRIGUES, Marcos (Eds.). Análisis espacial y representación geográfica: innovación y aplicación. Actas del XXIV Congreso de la Asociación de Geógrafos Españoles, Universidad de Zaragoza-AGE, pp. 119-128 (ISBN: 978-84-92522-95-8).

Actas del XXIV Congreso de la AGE (Llibre electrònic)

 


Informe de resultats:

      


L'estudi “Impacte de la formació d'adults en les trajectòries laborals” s’emmarca en el projecte de recerca Education as a Lifelong Process –Comparing Educational Trajectories in Modern Societies (eduLIFE).


MIRET, Pau; VONO, Daniela (2015). Impacte de la formació d’adults en les trajectòries laborals. Informe de resultats. Barcelona: Fundació Jaume Bofill, 66 pp.

MIRET, Pau; VONO, Daniela (2015). Impacte de la formació d’adults en les trajectòries laborals. Resum executiu. Barcelona: Fundació Jaume Bofill, 23 pp.


 


Articles:

      
ACEVEDO, Alda Botelho (2015). “Homogamia, distância global e educativa entre os cônjuges”. Sociologia, Problemas e Práticas, 79, pp. 109-131 (DOI: 10.7458/SPP2015797112).


 


      

GUMÀ, Jordi; TREVIÑO, Rocio; CÁMARA, Antonio D. (08.10.2015). “Posició a la llar i gènere: desigualtats en la qualitat de vida relacionada amb la salut”. UABDivulga.

VILLARAGA ORJUELA, Hernán G. (27.10.2015). “Migració interna, mobilitat residencial i dinàmiques metropolitanes a Colòmbia”. UABDivulga.


 


MITJANS DE COMUNICACIÓ

Ràdio:

06.10.2015

Anem de tarda
Reportatge i debat: “La migració juvenil: alternativa, oportunitat o obligació?”.

Participen en el debat, Albert Recio (Doctor en Economia), Enrique Ortega (CED) i Marc Guallar (Responsable de l’Àrea Estudiantil d’Avalot, l’organització juvenil d’UGT). Àudio


26.10.2015

Hoy por Hoy
Antonio López Gay parla sobre l’envelliment a la ciutat de Barcelona. Àudio (Minuts 5:20 a 6:10)


ROSANAS, Elisenda (26.10.2015). “La població de més de 88 anys augmentarà un 30% a Barcelona”. Web cadena SER.
Antonio López Gay: “L'envelliment afecta especialment a barris com Trinitat Nova, La Guineueta o Montbau, on un de cada 3 habitants té més de 65 anys”.
 


Premsa:

      
A.B. (20.10.2015). “Dóna la teva veu valenciana!”. El Temps.

“El projecte de ciència ciutadana Veus Valencianes posa en marxa les enquestes en línia destinades a reconstruir la presència de població valenciana a Catalunya durant tot el segle XX i XXI”.

 


      
(26.10.2015). “Catalans amb arrels a València”. SÀPIENS. El Punt Avui.

“Quants catalans tenen les arrels al País Valencià? Aquesta és la pregunta que vol respondre amb dades concretes a la mà el Grup d’Estudis Demogràfics i de les Migracions (GEDEM) del Centre d’Estudis Demogràfics”.

 


Pablo Jiménez (31.10.2015). “El mal chino que también golpea a la economía Española”. Economia Digital.

Daniel Devolder: “El envejecimiento afectará, o ya está afectando, al dinamismo de China. Y, sobre todo, impedirá un ritmo de crecimiento como el experimentado en la década pasada, por encima de los dos dígitos”.

 


Dario Mizrahi (31.10.2015). “Qué cambiará en el mundo con el fin del hijo único en China”. infobae.

Antonio López Gay: “El cambio de la ley del hijo único no alterará para nada el hecho de que India se convierta en el país más poblado del mundo en pocos años".

 
ALUMNES DE LA UNIVERSITAT FINIS TERRAE
VISITEN EL CED


L’1 d’octubre, vuit alumnes de la Llicenciatura de Ciències Socials, especialitat en Família, acompanyades de la professora Ana María Yévenes, directora de la Escuela de Ciencias de la Familia de la Universitat Finis Terrae, de Santiago de Chile, van visitar el Centre d’Estudis Demogràfics.El grup d’alumnes amb Ana María Yévenes, Soco Sancho i Inés Brancós


Hermínia Pujol els explicà el funcionament del Centre, Socorro Sancho els parlà dels programes de formació i Inés Brancós de les línies de recerca i els projectes del CED. Les alumnes també conversaren amb els investigadors que treballen en els diferents àmbits de recerca i assistiren a la conferència que el CED tenia programada per aquell dia: “Agency in Fertility Decisions in Western Europe during the Demographic Transition”, a càrrec de David S. Reher, Catedràtic de la Universidad Complutense de Madrid (UCM).Un moment durant la presentació d’Hermínia PujolLa seva visita s’emmarcava en un viatge d’estudis. Van visitar diferents centres d’arreu d’Europa, amb l’objectiu de conèixer i tenir un primer contacte amb centres europeus especialitzats amb temes afins a la seva especialitat i interessos acadèmics.

Si voleu deixar de rebre aquest butlletí envieu un correu electrònic a l'adreça registre@ced.uab.es indicant la vostra adreça de correu. Igualment podeu utilitzar aquesta adreça per fer-nos arribar informació sobre actes, jornades, etc de caire demogràfic.