Butlletí informatiu del Centre d'Estudis Demogràfics


Núm 99. Desembre 2015

CAFÈ AMB LA RECERCA
AL CENTRE D’ESTUDIS DEMOGRÀFICS

El 24 de novembre, el Centre d’Estudis Demogràfics va acollir el Cafè amb la Recerca, una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), emmarcada dins del Programa Ciència - Empresa, que potencia l’establiment de ponts entre els centres de recerca i les empreses.

En aquesta ocasió, la FCRI, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya i el Centre d’Estudis Demogràfics van organitzar la sessió orientada a apropar la recerca demogràfica a les empreses del sector agroalimentari.

Després de la presentació de la Jornada per part de Joan Girona (DARP) i Laura Rubio (FCRI), Albert Esteve presentà els serveis i les línies de treball del Centre, d’interès per a la indústria agroalimentària, donant pas, tot seguit, a una tertúlia-debat cercant sinèrgies i interessos comuns amb les empreses assistents.


                    
                   Joan Girona i Laura Rubio presentant el Cafè amb la Recerca, en el CED

                                        
                                                        Albert Esteve exposant les línies de treball del CED

                                                            
                                                                            Participants a la sessió del Cafè amb la Recerca
PREMIS, BEQUES I RECONEIXEMENTS
Xiana Bueno, nova investigadora Marie Sklodowska-Curie

Xiana Bueno, Doctora en Demografia per la UAB, ha obtingut una beca Marie Sklodowska-Curie (Individual Fellowships-IF) de la Comissió Europea.

Actualment, Xiana Bueno gaudeix d’una beca Beatriu de Pinós de l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), amb la que està realitzant una estada de recerca postdoctoral, de dos anys de durada, en el Departament de Sociologia de la Universitat de Harvard (EUA). Està treballant en el projecte, dirigit per la professora Mary C. Brinton, “Gender Equity and Low Fertility in Postindustrial Societies”. Les seves dues grans àrees d’expertesa són: les migracions internacionals i els processos de formació i ampliació de la família.Xiana Bueno

Una vegada finalitzi l’estada Beatriu de Pinós (al setembre de 2016), Xiana Bueno iniciarà l’acció Marie Sklodowska-Curie amb la que realitzarà dos anys més d’estada a la Universitat de Harvard, seguit d’un any de retorn al Centre d’Estudis Demogràfics.

La recerca que durà a terme serà: “Family formation decisions and gender attitudes in crisis times: an international, historical and longitudinal comparison”.Nachatter Singh i Sarahí Rueda
nous becaris predoctorals en el CED

Nachatter Singh i Sarahí Rueda Salazar, alumnes del Doctorat en Demografia de la UAB, han estat seleccionats pel Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO), en la modalitat de “contracte predoctoral de personal investigador en formació”, per incorporar-se a projectes de recerca del Centre d'Estudis Demogràfics.


      
    Nachatter Singh                   
Nachatter Singh s’incorporará, a partir de gener, en el projecte “Diversidad, segregación y vulnerabilidad, análisis sociodemográfico” dirigit per Andreu Domingo.

La Tesi Doctoral en la que treballa, també dirigida per Andreu Domingo, porta el títol “Indian diaspora to Spain. Demo-spatial analysis and nieghbourhood relations”.
 

 


      
    Sarahí Rueda                   
Sarahí Rueda participarà en el projecte dirigit per Daniel Devolder i Jeroen Spijker ¿Con quién viviré y quién me cuidará? Determinantes actuales y futuros de las pautas de convivencia y de dependencia de la población mayor”. Sarahí Rueda arribarà al Centre d’Estudis Demogràfics durant la primavera de 2016.

La seva Tesi Doctoral, dirigida per Daniel Devolder i Jeroen Spijker, es titula “Proyección de parentesco, de la estructura de los hogares y de las situaciones de dependència”.
 

 


Mariona Lozano
Premi Extraordinari de Doctorat
del Departament de Sociologia de la UAB


Mariona Lozano Riera ha rebut el Premi Extraordinari de Doctorat (Curs 2012-2013) del Departament de Sociologia de la UAB, per la Tesi “Trajectòries laborals de treballadors Immigrants a Espanya. Barreres i dreceres a la seva integració laboral”.

Mariona Lozano és Doctora en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, investigadora post-doctoral a la Universitat McGill de Montreal (Canadà) i estadant al Centre d’Estudis Demogràfics fins al juliol de 2016


      
"La Comissió d’Avaluació ha considerat com a mèrits per a l’atorgament del premi, l’originalitat de l’aproximació teòrica, una estratègia metodològica mixta que fa ús de tècniques quantitatives i qualitatives i, en particular, les seves aportacions rellevants envers l’aprofundiment del coneixement dins l’àmbit específic de recerca".  

 


Andreu Domingo
rep un guardó de la Comunitat Sikh de Catalunya


      
Andreu Domingo rebent el guardó     
El 29 de novembre, durant la celebració del Vaisakhi (festivitat de la religió sikh que marca el naixement del Guru Nanak Dev Sahib Ji, fundador del sikhisme i també el principi del nou any solar), Andreu Domingo va rebre el reconeixement de la Comunitat Sikh de Catalunya i de la Gurudwara Gurdarshan Sahib en particular, pel treball realitzat en aquesta Comunitat.

Durant la celebració, la processó o Nagar Kirtan, va recórrer el centre de Barcelona, des de la Rambla del Raval fins al Parc de Xemeneies, al Paral·lel.
 

 
DOCTORAT EN DEMOGRAFIA
Carles Millàs, nou Doctor en Demografia

El 20 de novembre, Carles Millàs Castellví va presentar, sota la direcció de Joaquín Recaño, la Tesi Doctoral en Demografia titulada, “Aproximació a l'estudi de les migracions històriques a escala municipal: Olesa de Montserrat, 1581-1930”.

La tesi, “Aproximació a l'estudi de les migracions històriques a escala municipal: Olesa de Montserrat, 1581-1930”, és una monografia en demografia històrica entorn als moviments migratoris a escala municipal i que abasta un espai temporal de tres segles i mig. Aquest marc cronològic s’ha analitzat, tant diacrònicament com sincrònicament, mitjançant el buidatge nominatiu dels homes i dones que han viscut a Olesa, un buidatge de més de 100.000 personatges descobrint, així, 12.589 emigrants i 13.510 immigrants. + info


Carles Millàs (al centre), amb el director de la Tesi -Joaquín Recaño-, els membres del tribunal
-Llorenç Ferrer i Alós (UB), Joana M. Pujadas Mora (CED/UAB) i Maria Josep Vilalta i Escobar (UdL)-,
acompanyats d’Albert Esteve i Anna Cabré, director i directora honorària del CED, respectivament
CURS 2015-2016: NOVES INCORPORACIONS
DOCTORAT EN DEMOGRAFIA
MÀSTER EN ESTUDIS TERRITORIALS I DE LA POBLACIÓ_DEMOGRAFIA


Des del passat setembre, s’han anat incorporant els alumnes de la 10ª edició del Màster en Estudis Territorials i de la Població, especialitat en Demografia, i els nous doctorants en Demografia de la UAB, programa de Doctorat que es va iniciar a l’any 1994 i que ha rebut la Menció d'Excel·lència del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte.

El Màster en Estudis Territorials i de la Població_Demografia (METiP), impartit conjuntament entre el Departament de Geografia de la UAB i el Centre d’Estudis Demogràfics, ofereix l'opció de fer pràctiques professionals en empreses privades i en organismes públics. També permet accedir al Doctorat de Demografia.Els alumnes del METiP, són:

Nom i cognoms   Grau, Llicenciatura, Universitat
Zafiro CIFUENTES AGAMEZ   Llicenciada en Sociologia (Pontificia Universidad Javeriana, Bogotà, Colòmbia)
 
Ignacio GONZÁLEZ SALGADO   Graduat en Sociologia (Universidad de Salamanca)
 
Víctor Manuel MARTÍNEZ LUCAS   Llicenciat en Geografia (Universidad de Murcia)
 
Rafael NAVARRO    Llicenciat en Història (Pontificia Universidad Javeriana, Bogotà, Colòmbia)
 
Victoria SAN JUAN BERNUY    Llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses (Universidad Autónoma de Madrid)
 


*********


El Doctorat en Demografia forma investigadors tant en els camps d'investigació més bàsica com en la investigació aplicada en matèria de població. Les línies de recerca i els tutors/es es poden consultar en el següent link.


I els nous alumnes matriculats en el Doctorat en Demografia, són:

Nom i cognoms   Grau, Llicenciatura, Màster, Universitat   Títol i Director/s de la Tesi
Paolo CHEVALIER   Llicenciat en Sociologia i Història (Université Lille, França); METiP (UAB)   Tesi: L'exclusió espacial dels més pobres a través d'un estudi de la mobilitat dins les metròpolis europees: l'exemple de Barcelona i de Marsella
Dir. Juan A. Módenes
 
Lina Eugenia CUEVAS RAMÍREZ   Llicenciada en Economia (Universidad Veracruzana, Mèxic); Màster en Demografia (El Colegio de México, Mèxic)    Tesi: Diferencias en las transiciones de la juventud a la edad adulta como aproximación de la transmisión intergeneracional de las desigualdades en las mujeres mejicanas
Dir. Montserrat Solsona; Albert Esteve
 
Diva Marcela GARCÍA GARCÍA   Llicenciada en Sociologia (Universidad Nacional de Colombia, Colòmbia); METiP (UAB)    Tesi: Análisis demográfico del sistema residencial en Bogotá y área metropolitana
Dir. Juan A. Módenes

Sarahí RUEDA SALAZAR    Llicenciada en Sociologia (Universidad Central de Venezuela, Veneçuela); METiP (UAB)    Tesi: Proyección de parentesco, de la estructura de los hogares y de las situaciones de dependencia
Dir. Daniel Devolder; Jeroen Spijker

 
Vistoria SAN JUAN BERNUY    Llicenciatura i Màster en Administració i Direcció d'Empreses (Universidad Autónoma de Madrid)     Tesi: Expansión educativa y patrones de formación familiar: implicaciones para las desigualdades y la pobreza en América Latina
Dir. Iñaki Permanyer
 
Nachatter SINGH    Llicenciat en Geografia (Punjabi University, Índia); METiP (UAB)    Tesi: Indian diaspora to Spain. Demo-spatial analysis and nieghbourhood relations
Dir. Andreu Domingo
 
Ángela Patricia VEGA LANDAETA    Llicenciada en Administració d’Empreses (Universidad Cooperativa de Colombia, Colòmbia); METiP (UAB)    Tesi: La evolución de la fecundidad en Colombia: una re-estimación a partir de los censos de población
Dir. Joaquín Recaño; Daniel Devolder

* METiP: Màster en Estudis Territorials i de la Població_Demografia


Benvinguts/des!!Per a més informació sobre el Doctorat en Demografia o
el Màster en Estudis Territorials i de la Població_Demografia,
podeu dirigir-vos a:

Socorro Sancho
Centre d'Estudis Demogràfics
E-mail: ssancho@ced.uab.es
Tel.: 93 581 30 60


O a l'Escola de Postgrau de la UAB.
 

 Curs
"Mètodes d’anàlisi qualitativa: Atlas.ti i les seves aplicacions"

Durant el mes de desembre, el Centre d’Estudis Demogràfics, amb el suport del Departament de Geografia de la UAB, segueix impartint el curs “Mètodes d’anàlisi qualitativa: Atlas.ti i les seves aplicacions”, curs adreçat als doctorands/es del Programa de Doctorat en Demografia de la UAB i als investigadors del Centre d’Estudis Demogràfics (CED).


Alumnes del Curs Atlas.ti a la Sala d’Informàtica del CED
El curs està impartit pel professor Joan Miquel Verd Pericàs, del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

PARTICIPACIÓ EN TROBADES CIENTÍFIQUES


       02.12.2015

Jornada: "Els petits municipis i l'organització territorial"

Organitza: Societat Catalana de Geografia; Diputació de Barcelona; Consell Comarcal d'Osona
Lloc: Edifici del Sucre, 4ª planta, Sala de Plens. Consell Comarcal d’Osona, Vic
Hora: 09:00-14:15

Ponència:

- Isabel Pujadas (UB); Jordi Bayona.- Mobilitat de la població, canvi demogràfic i petits municipis.
       09.12.2015-11.12.2015

International Conference on Shared Parenting 2015
"Best Practices for Legislative and Psycho-Social Implementation"Organitza: International Council on Shared Parenting (ICSP); Gustav-Stresemann-Institut (GSI)
Lloc: Gustav-Stresemann-Institut, Bonn (Alemanya)
Web


Comunicació:

- Montserrat Solsona.- De la conceptualisation de la résidence alternée dans la loi à sa concrétisation dans les décrets judiciaires en Catalogne (2007-2014).
(Workshop II: Legislation for Shared Parenting in different Legal and Cultural Environments)
       14.12.2015-16.12.2015

1st Conference of the European Labour History Network (ELHN)


Organitza: Societat Italiana d'Història del Treball (SISLav); ISMEL, Polo Novecento-Turin; International Institute of Social History, Amsterdam; International Conference Labour and Social History, Viena; Compagnia di San Paolo; Universitat de Torí
Lloc: Campus Luigi Einaudi, Universitat de Torí, Torí (Itàlia)
Web


Comunicació:

- Conchi Villar; Nadia Varo (UB).- Forging Equal Pay in the Metallurgical Industry in Barcelona.
(S.9.- Wage Equality, Pay Equity and Equal Pay)

PARTICIPACIÓ EN ALTRES ACTIVITATS

01.12.2015

Anna Cabré participa com a ponent en el “Sopar dels Gironins”. Hotel Alimara, Barcelona.


02.12.2015

Joana M. Pujadas i Antonio D. Cámara imparteixen la jornada de formació i difusió, adreçada als voluntaris que han participat en la transcripció dels llibres de naixements i matrimonis i que ara iniciaran la dels llibres de defuncions de Montefrío (Granada). La Jornada s’inscriu en el projecte d’I+D+I El tratamiento digital de las fuentes históricas locales. Tres experimentos en “crowdsourcing” y acceso fácil, co-dirigit per Anna Cabré i Joana M. Pujadas. Centro Guadalinfo, Montefrío (Granada), 16:30h.


02.12.2015

Anna Cabré imparteix la conferència “Les ciutats catalanes al 2050”, en el marc del V cicle de conferències: Ordenació del territori, teoria i pràctica (2015-2016) del Màster en Estudis Territorials i de la Població (Departament de Geografia, UAB). Sala de Graus de la Facultat de Lletres (B7/052). Hora: 18:00 - 19:00.

ACTES JA REALITZATS
Jornada “El futuro de las estadísticas demográficas del INE
y el Censo de Población de 2021”Ponents de la sessió 7: “Estadísticas de Migraciones”

El 21 i 22 d’octubre es celebrà la Jornada “El futuro de las estadísticas demográficas del INE y el Censo de Población de 2021”, organitzada per l’Instituto Nacional de Estadística (INE), l’Asociación de Demografía Histórica (ADEH) i el Centro de Ciencias Humanas y Sociales del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).

La Jornada comptà amb la participació d’investigadors del Centre d’Estudis Demogràfics:

- Albert Esteve va moderar la primera sessió: “El reto de las estadísticas demográficas para 2021: un censo basado en datos administrativos”.

I es van presentar quatre ponències:

- Juan A. Módenes, “Asociar información sociodemográfica a la vivienda en un escenario de integración de fuentes estadísticas” a la sessió 3, “¿Cómo medir cuántas viviendas principales, secundarias y vacías hay en España?”.

- Daniel Devolder i Joaquín Recaño, “El censo como instrumento estadístico único para el studio contextualizado de la fecundidad y la mejora de las estadísticas vitals” a la sessió 5, “La necesidad de disponer de información sobre la fecundidad“.

- Andreu Domingo, “Movimientos migratorios y visibilidad estadística de comunidades transnacionales” a la sessió 7, “Estadísticas de Migraciones“.

- Albert Esteve, “Las fuentes para la demografía no ahogan la sed” a la sessió 8, “Reutilización de Datos Administrativos y otras operaciones estadísticas”.


La Jornada, entesa com un espai d’intercanvi entre els productors d’estadístiques públiques i la comunitat acadèmica, s’estructurà en vuit sessions, les primeres centrades en el projecte del Cens de 2021 i als diferents subprojectes que el composen (mobilitat, llars,...) i les següents, orientades a la informació sociodemogràfica més enllà del cens (fecunditat, salut, migracions,...). + infoAndreu Domingo participà a la Jornada
“El capital de Catalunya des d’una perspectiva econòmica:
suficiències i mancances”

El 6 de novembre, Andreu Domingo formà part de la taula rodona "El factor humà, cabdal per a Catalunya”, en el marc de la Jornada “El capital de Catalunya des d’una perspectiva econòmica: suficiències i mancancesorganitzada pel Col·legi d’Economistes de Catalunya, a Barcelona.Julià Manzanas, Andreu Domingo i Montserrat Casanovas
PRESENTACIONS DE LLIBRES

El 20 de novembre, Anna Cabré participà en la presentació del llibre “La fuerza de los años. Lecciones de la ancianidad para jóvenes y familias", coordinat per Gino Battaglia i editat per la Comunitat de Sant'Egidio, d’edicions Sígueme. + info


La presentació del llibre tingué lloc a la
Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona*********El 30 de novembre, Pau Miret participà a la presentació del llibre “Family and Sustainable Development” editat per Montserrat Gas i Rita Cavalotti, de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família de la Universitat Internacional de Catalunya-UIC. + info

Pau Miret és autor del capítol “Changing fertility patterns in Spain: later timing and increasing infertility”.    
PUBLICACIONS

Capítols de llibre:

      
TORRES ALBERO, Cristóbal (Ed.) (2015). España 2015. Situación social. Madrid: Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), 1.739 pp. (ISBN: 978-84-7476-696-7).


Capítols:

DOMINGO, Andreu (Dir.). Población, pp. 61-181.

DOMINGO, Andreu; CABRÉ, Anna. “La demografía del siglo XXI: evolución reciente y elementos prospectivos”, pp. 63-73.

RECAÑO, Joaquín. “Migraciones”, pp. 74-84.

DEVOLDER, Daniel. “Fecundidad: factores de la baja fecundidad en España”, pp. 85-95.

ESTEVE PALÓS, Albert. “Matrimonio e inmigración internacional en España”, pp. 108-116.

SOLSONA, Montserrat. “Divorcio, generaciones y género”, pp. 117-126.

MÓDENES, Juan A. “Cambio demográfico, formación de hogares y sistema residencial”, pp. 127-138.

MIRET GAMUNDI, Pau
. “Sociodemografía de las edades”, pp. 139-147.

BLANES LLORENS, Amand. “El futuro de la población española”, pp. 158-168.

DOMINGO, Andreu; ORTEGA-RIVERA, Enrique. “La emigración española: esa vieja desconocida”, pp. 207-215.
 
 

      
ARANGO, Joaquín; MOYA MALAPEIRA, David; OLIVER, Josep; SÁNCHEZ-MONTIJANO, Elena (Dir.) (2015). Flujos canviantes, atonía institucional. Anuario de la Inmigración en España 2014 (edición 2015). Barcelona: CIDOB, 328 pp (ISSN: 1888-251X).


Capítols:

DOMINGO, Andreu; BLANES, Amand. “Inmigración y emigración en España: estado de la cuestión y prespectivas de futuro”, pp. 94-122.

BUENO, Xiana; TREVIÑO, Rocío. “Los municipios ante la disminución del Fondo para la Integración: percepciones desde la gestión local”, pp. 250-275.
 
 

      
VONO DE VILHENA, Daniela; MIRET-GAMUNDI, Miret (2015). “Spain: Educational Pathways and Their Consequences for Gender Differences at Labor Market Entry”. BLOSSFELD, Hans-Peter; SKOPEK, Jan; TRIVENTI, Moris; BUCHHOLZ, Sandra (Ed.). Gender, Education and Employment. An International Comparison of School-to-Work Transitions. eduLIFE Lifelong Learning series. Cheltenham (UK); Northampton (USA): Edward Elgar Publishing, pp. 161-183 (ISBN: 978-1-78471-502-1).
 
 


Informe de Ponència:

      

CABRÉ, Anna (2015). “Comparecencia. Núm. exp. 713/000797”. Senado (Ed.). Informe de la Ponencia de estudio para la adopción de medidas en relación con la despoblación rural en España. Sesión del 22 de septiembre de 2014. Madrid: Secretaría General del Senado. Dirección de Estudios. Departamento de Publicaciones, pp. 115-142 (ISBN: 978-84-96451-53-7).

 


Articles:

      


 


      

GARCÍA-ROMÁN, Joan; CORTINA, Clara (2015). “Family time of couples with children: shortening gender differences in parenting?”. Review of Economics of the Household (online: 09 November 2015): 20 pp.


 


      
SAAVEDRA, Anny Carolina; ESTEVE, Albert; LÓPEZ-COLÁS, Julián (2015). “El perfil social y territorial de la cohabitación en Colombia: un análisis multinivel”. Notas de Población. Año XLII (100): 145-169.


 


      

RIVERO-CANTILLANO, Rodrigo; SPIJKER, Jeroen (2015). “Del rejuvenecimiento al envejecimiento de la población ¿o viceversa?: Chile en el contexto de América Latina, 1950-2050”. Notas de Población 101:127-156.


 
MIRET GAMUNDI, Pau; ZUERAS, Pilar (2015). “Bienestar y patrones residenciales de la población que envejece y no convive en pareja. Europa occidental, 2004-2011”. Revista Internacional de Sociología, 73 (3), e017.


 


      

GALEANO; Juan; SABATER, Albert; DOMINGO, Andreu (2015). “Formation and evolution of ethnic enclaves in Catalonia before and during the economic crisis”. Catalan Social Sciences Review, 5: 59-86.


 


      
GONZÁLEZ QUESADA, Alfonso; JIMÉNEZ LÓPEZ, Mª Ángeles; AJENJO COSP, Marc (2015). “El comportamiento de los lectores en tiempos de crisis: el caso de las bibliotecas públicas de la ciudad de Barcelona”. Revista Española de Documentación Científica, 38 (4): e103.


 


      

MIRET, Pau
(2015). “Canvis biogràfics i generacionals”. Valors (Monogràfic: “Edats líquides”). Any XII (131-novembre): 20-21.


 


      

SPIJKER, Jeroen; MACINNES, John (2015). “Flexible ageing: new ways to measure the diverse experience of population ageing in Scotland, using the Scottish Longitudinal Study”. SLS Research Working Paper, 11. Longitudinal Studies Centre Scotland: Edinburgh/St Andrews, 146 pp.


 


      

MEDINA CRUZ, Antonio J. (06.11.2015). “Mobilitat residencial a la Regió Metropolitana de Barcelona”. UABDivulga.


 
MITJANS DE COMUNICACIÓ

Televisió:06.11.2015

TV3 - Els matins - La Tertúlia amb la Lídia
Debat: “Menys pensions i més esperança de vida“

Albert Esteve participa en el debat amb Ignasi Gallart, autor del reportatge de Trenta minuts, “Pensions, una qüestió vital”.

Vídeo
08.11.2015

TV3 - Trenta minuts
Reportatge: “Pensions, una qüestió vital”

Albert Esteve participa en el reportatge “Pensions, una qüestió vital”, realitzat per Ignasi Gallart i presentat per Eduard Sanjuán.

Vídeo
 


17.11.2015

El Punt Avui Televisió -L'illa de Robinson amb Eduard Berraondo
Debat: “El futur demogràfic de Catalunya: què ens espera i com afrontar-lo”

Albert Esteve participa a la taula d'experts per parlar de la situació de la demografia a Catalunya, amb Concepció Patxot (Universitat de Barcelona) i Domingo Sarsa (expert en pensions).

Vídeo (Minuts: 6:25 a 45:20)
 


Ràdio:

17.11.2015

Ràdio 4 rne - Metròpoli amb Xavi Collado

Entrevista a Antonio López Gay per parlar sobre el futur demogràfic d’una ciutat que envelleix: Barcelona.

Àudio (Minuts 33:20 a 46:00)


28.11.2015

Catalunya Ràdio - El suplement
Taula rodona: “Fuga de cervells, mobilitat exterior o exili econòmic?”

Andreu Domingo participa a la taula rodona, amb Ramón Xifré (Universitat Pompeu Fabra).

Àudio
 


Premsa:

      
Blai Felip Palau (08.11.2015). “Acceptaríeu treballar més enllà dels 67 anys?”. La Vanguardia_Suplement “Diners”: 2-3.

Albert Esteve: “Estem davant del flexible aging, que és com posar vida als anys, afegir joventut a l’edat”.


Blai Felip Palau (12.11.2015). “Trabajar después de los 67”. La Vanguardia.

Albert Esteve: “Nos interesa saber en qué condiciones se llega a edades tan longevas, e intentar saber por qué se producen tan pocos nacimientos".

 


      
(30.11.2015). “Reproducció assistida: El desafiament de la infertilitat”. El Periódico: 10-11.

Joaquín Recaño: “Hi haurà més problemes d’infertilitat. El treball precari i més formació així ho auguren”.

 


Butlletins de recerca:

(26.11.2015). “Buscant valencians a Catalunya”. Recercat. El butlletí de la recerca a Catalunya, 112 (ISSN 1886 - 676X).

“Des del Grup d’Estudis Demogràfics i de les Migracions…”
 
NOTES DE SOCIETAT

Ainhoa Alustiza i Tim Riffe, antics companys del Centre d’Estudis Demogràfics, ens presenten a l’Aitor, el seu primer fill!

L’Aitor va néixer el passat 21 de novembre. Va pesar 4,020 Kg i media 51 cm.

Enhorabona Tim i Ainhoa!!!


Ainhoa i Tim, uns pares ben feliços amb l'Aitor
DISSABTES SOCIALS: Passejada per Nou Barris

El dissabte 7 de novembre Toni López va encapçalar la ja tradicional passejada per Nou Barris, que enguany arribava a la setena edició!

Pels més matiners, la passejada d’inicià a l'estació de Renfe, Montcada Bifurcació. Des d’allà es va resseguir el camí del Rec Comtal al seu pas per Vallbona. Mentre, s’anaven incorporant més companys a l’excursió... Es va pujar a Ciutat Meridiana i Torre Baró, per després baixar per Roquetes, Verdum, Prosperitat, Guineueta, Can Peguera i Turó de la Peira.
Membres del CED amb altres amics,
a Campillo de la Verge, Torre Baró
(al fons, Ciutat Meridiana)Com sempre, en Toni López, ens va anar explicant, d’una forma excel.lent, els canvis en la morfologia i el paisatge urbà i les diverses etapes d’assentament de la població.

Moltes gràcies, Toni!!

Si voleu deixar de rebre aquest butlletí envieu un correu electrònic a l'adreça registre@ced.uab.es indicant la vostra adreça de correu. Igualment podeu utilitzar aquesta adreça per fer-nos arribar informació sobre actes, jornades, etc de caire demogràfic.